دکتر نعمتالله کرماللهی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، اسلام را دین جامعی که به تمام سطوح زندگی انسان، از فردیترین تا اجتماعیترین سطوح توجه دارد معرفی کرد وگفت: آموزههایی که در اسلام وجود دارد، متناسب با نیازهای فردی و اجتماعی است که ارتباطات فردی، میان فردی، میان گروهی، میان فرهنگی، ارتباطات جمعی و... را در نظر دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) افزود: دینی که چنین جامعیتی دارد، در پرداختن به ابعاد مخلتف وجود انسان و روابط انسانی، برای این که جامعه انسانی و زندگی اجتماعی فرد را به نحو احسن اداره کند، معیارهایی را تدوین کرده که تنظیم کننده روابط انسانی است.
دکتر کرماللهی خانواده را سلول بنیادین اجتماع معرفی کرد و گفت: انسان مجموعهای از نیازها دارد که باید مبتنی بر الگوهای دینی و شرعی در کانون واحدی به نام خانواده پاسخ داده شود.
وی ادامه داد: عفاف و حجاب، از جمله آموزههایی است که مبتنی بر مبانی اعتقادی و مبانی ارزشی دینی، الگوهای رفتاری مؤمنان را در جامعه اسلامی نشان میدهد. این الگوهای رفتاری، تصمین کننده سلامت کانون خانواده است. اگر این سلول متلاشی و یا هر شکل با مشکلی روبرو شود در ادامه آن، جامعه فرو میپاشد؛ اگر هم این کانون منسجم و شاداب و دارای پویایی باشد، این اثر را در جامعه نیز میگذارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) درباره ارزش عفاف و حجاب در جامعه اظهار کرد: عفاف و حجاب، یکی از مهمترین فلسفهها برای تضمین سلامت خانواده است. اگرخانواده سالم باشد تولید نسل، تربیت و تعالی خانواده در سلامت شکل میگیرد که چنین خانوادهای افراد آن را مورد حمایت خود قرار میدهد.
وی به وجود آمدن خانه سالمندان و مهدهای کودک و... را از آثار تضعیف شدن کانون خانواده معرفی و بیان کرد: بسیاری از آفتهای اجتماعی مانند سرای سالمندان و مهد کودکها و...، به دلیل جهتگیری به سمت فرهنگ وارداتی است؛ که خانوادهها را نسبت به سنت گذشته خود ناآشنا ساخته است.
دکتر کرماللهی تصریح کرد: در خانوادهای که در آن حمایت وجود داشته باشد، فردی که از این خانواده خارج میشود، این روحیه را به جامعه نیز ارائه میکند.
وی درادامه خاطرنشان کرد: اگر عفاف و حجاب را در ادامه خانواده سالم نداشته باشیم، به جوامعی میرسیم که خانواده با معنایی که ما میدانیم، وجود ندارد و روابط و الگوهای شرعی رفتاری که زوجین را در خانواده به هم وفادار میکند، از بین میرود.
استادیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) در تبیین دیگر آفتهای نبود عفاف و حجاب در جامعه اظهار کرد: در کنار این آسیبهای اجتماعی، بحران جمعیت نیز به وجود میآید. امرزو عمده کشورهای صنعتی با پیری جامعه روبرو هستند که این مسئله از فقدان روابط و ضوابط شرعی و عفاف و حجاب در جامعه است.
وی خاطرنشان ساخت: در جامعهای اگر عفت از بین برود، با توجه به این که جذابیتهای بیرون از رابطه زناشویی بیشتر است و در حالی که منع عرفی هم نباشد، افراد تمایل بیشتری به آن پیدا میکنند، توجه جوانان به ازدواج از بین میرود و ازدواجهای صورت گرفته نیز به جدایی میانجامد.
دکتر کرماللهی در پایان خاطرنشان ساخت: درست است که مسئله عفاف و حجاب جزو هنجارهای اجتماعی است، ولی ریشه آن در باورها و اعتقادات ما وجود دارد که هویت فرهنگی ما تشکیل میدهد. کارکرد عفاف و حجاب در کنار آثار اجتماعی، آثار روانی و فردی دارد؛ به این معنی که فرد با مراعات حجاب، احساس میکند که ارزش دینی را محقق میکند و التزامی را که انجام دستور الهی است، انجام میدهد، این مسئله موجب حس معنویت و قرب به خدا در او میشود.